Eser Sahibinin Hakları
Kanun’da eser sahibine temel olarak iki tür hak tanınmıştır. Bunlar mali ve manevi haklardır. Manevi haklar; eserin meydana getirilmesi aşamasında eser sahibinin kendi kişiliğiyle, meydana getirdiği eser arasında kurulan ilişkinin korunmasını hedefleyen mutlak haklardır. Kanun’da umuma arz hakkı, eser sahibi olarak belirtilme hakkı, eser bütünlüğünü koruma hakkı ve eserin aslına ulaşma hakkı olarak sınırlı sayı kuralı (numerus clausus) dahilinde dört kategori altında düzenlenmiştir. Manevi hakkın kendisi değil, ancak kullanımı üçüncü kişilere devredilebilir.
Eser Sahibinin Mali Hakları
Mali haklar, manevi haklar gibi sınırlı sayı kuralı dahilinde Kanun’da belirlenmiştir. Manevi haklardan farklı olarak, bu hakların kullanımının yanı sıra hakkın kendisi (mülkiyeti) de devredilebilmektedir.
Mali haklar birbirine bağlı olmadığı için, bunlardan birinin tasarrufu ve kullanılması,diğerine tesir etmez. Mali hakların devrinde, devre konu mali hakların mutlaka ayrı ayrı belirtilmesi ve bu sözleşmenin yazılı yapılması gerekir. Mülkiyeti devralınmaksızın, bir eserin kullanılması için, eser sahibinden kullanım hakkı devralınması gerekir. Mali hakların yalnızca kullanım hakkının devralınması da mali hakların devrindeki usule tabi olup, lisans sözleşmesi altında yapılır. Mali haklarının haczedilmeleri veya rehin verilmeleri mümkündür.