İcra Hukukunun Önemi

Mars Hukuk & Danışmanlık

İcra Hukukunun Önemi

İcra Hukukunun Önemi

Alacaklı, özel hukuktan doğan hak ve alacağını, devlet adına üstün devlet gücünü kullanmaya yetkili İcra ve İflas Daireleri aracılığı ile alabilir.
İcra dairesi, kişilerin özel hukuktan doğan alacaklarını tahsile çalışırken üstün devlet gücünü kullanmakta ve borçluların hak ve özgürlük alanına müdahale etmektedir. İcra dairesi , bir yandan özel hukuktan doğan hakların elde edilmesine yönelirken, bu yönelme işlemini kamu hukukunun araçlarıyla, kamusal gücün kullanılması ile yerine getirmektedir. Devletin egemenlik gücünün kullanım şekli kamu hukuku karakterlidir. Bu nedenle cebri icra işlemi kamusal faaliyettir, amme tasarrufudur. Özel hukuk alanında, üstün devlet gücünü kullanan başka bir birim yoktur.

İcra organlarının kurulmasındaki temel amaç, alacaklının borçluya karşı bizzat kuvvet kullanmasını önlemektir. İcra teşkilatının yetersizlikleri nedeniyle, alacağı tahsil edememiş olması, bu yönde en ağır haklı eleştirilere hedef olmaktadır.

Ekonominin küreselleşmesi, tüketimi körüklemekte, işsizlik, ahlâki çöküntü, ekonomik suçlar gibi toplumun huzurunu bozan, hukuka ve insan haklarına saygıyı azaltan, bireyselciliği kamu menfaatlerine tercih eder hale getiren ve böylece kültürel değerlerimizi yok eden yapısal sorunları da beraberinde getirmektedir.

Avrupa birliği usul hukukçularının ortaya koyduğu modele göre: Ödeme emri, bağımsız biri icra prosedürü olarak değil, aksine olağan yargılamanın ön safhası olarak düzenlenmesi uygun görülmüştür. Öngörülen bu düzenlemeden sonra, en kritik nokta, üye devletler için bağlayıcı olan, Avrupa Ödeme Emrinin oluşturulmasına ilişkin 12 Aralık 2006 tarihli 1896/2006 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğünün 12 Aralık 2008 tarihinde yürürlüğe giren hükmüdür. Bu hükme göre, bir üye devlette infaz kabiliyeti kazanan ödeme emrinin, diğer üye devlette (tenfize ve tanımaya gerek kalmadan) doğrudan infaz kabiliyeti kazanmasıdır.

2992 sayılı Adalet Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 2/k maddesi gereğince, İcra ve İflas işlemleri Bakanlığın Ana Hizmet Birimleri arasında gösterilmiştir. İcra ve iflas dairelerinin yeniden yapılandırılmasında bu kriterin de gözetilmesi önem arz etmektedir.

Whatsapp hattımız