İdare Hukukunda İptal Davası

Mars Hukuk & Danışmanlık

İdare Hukukunda İptal Davası

İdare hukukunda iptal davası öncesinde idari işlemin tanımının yapılmasında yarar bulunmaktadır. İdari işlem, idarenin tek yanlı irade açıklaması ile hukuksal sonuç yaratan, hukuk düzeninde değişiklik yapan işlemlerdir. İdari işlemin geçerli olabilmesi veya yapılan işlemin idari işlem niteliği kazanabilmesi için, idari işleme muhatap olan karşı tarafın bu konuda iradesini açıklamasına gerek bulunmamaktadır. İdarenin tek yanlı olarak meydana getirdiği her idari işlemin ise hukuka uygun olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu sebeple hukuka aykırı bir idari işlem halinde, bu idari işlemin hukuka aykırı olduğunun tespiti ve bu idari işlemin geçersizliği için İptal Davası açılması gerekmektedir.

İptal Davasının Özellikleri

-Bir idari işlemin iptal edilmesinde, o idari işlem geçmişe etkili olarak bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmaktadır.
-İptal davasının konusu yalnızca idari işlemlerdir. Yani idari sözleşmelere ve idarenin eylemlerine karşı iptal davası açılması mümkün değildir.
-İptal davası objektif nitelik taşımaktadır. Yani iptal davası sonucunda verilen karar yalnızca iptal davasının tarafları arasında değil; herkes için sonuç doğurmaktadır.

İptal davası yargılamasında öncelikle usul yönünden inceleme yapılıp sonrasında esasen inceleme yapılmaktadır. İptal davasının usul koşulları:

Whatsapp hattımız