Marka Lisans Sözleşmeleri

Mars Hukuk & Danışmanlık

Marka Lisans Sözleşmeleri

Marka Lisans Alanın Yükümlülükleri

Lisans alan lisans sözleşmesinin koşullarına uygun davranmakla yükümlüdür. Bunlardan ilk sözleşme ile belirlenmiş olan lisans bedelinin ödenmesidir. Ayrıca sözleşmede belirlenen koşulların dışına çıkması veya lisans ile verilen haklarını lisans verenin onayı olmaksızın genişletmesi yahut başkaca kişilere devretmesi yasaktır. Böyle bir durumda lisans alanın bu eylemleri marka hakkına tecavüz anlamına gelecektir. Bu durum Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 29/ç maddesinde düzenlenmiştir. Marka sahibi tarafından lisans yolu ile verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmek marka hakkına tecavüz sayılan fiiller arasında sayılmıştır.

Lisans Sözleşmelerinin Tescili

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 148/4-5. maddelerinde hukuki işlemlerin yazılı şekle tabi olduğu ve tescile ilişkin hususlar belirtilmiştir. Devir sözleşmeleri bakımından sözleşmenin geçerliliği noter tarafından onaylanmış olmasına bağlı ise de lisans sözleşmeleri açısından yalnızca yazılı şekil şartına uyulması yeterli olacaktır.

Lisans sözleşmeleri taraflardan birinin talep etmesi, ücretlerin ödenmesi ve yönetmelikte yer alan şartların yerine getirilmesi durumunda sicile kaydolacak ve bültende yayımlanacaktır. Sicile kayıt işleminin gerçekleştirilmemesi halinde lisans sözleşmesinden kaynaklı hakların iyiniyetli üçüncü kişilere karşı ileri sürülmesi mümkün olmayacaktır. Buradan da anlaşılacağı üzere sicile kayıt yapılmaması sözleşmenin geçerliliğine engel değildir.

Whatsapp hattımız