ÖNALIM HAKKI NEDİR, ŞUF’A DAVASI NASIL AÇILIR?

Mars Hukuk & Danışmanlık

Ön Alım Hakkı Nedir, Şuf'a Davası Nasıl Açılır

Önalım Hakkı – Şuf’a Davası Nasıl Açılır?

Önalım hakkı yasalardan doğan veya iradi olarak tanımlanabilen, hak sahibi kişiye taşınmazın satışında öncelikli ve imtiyazlı alıcı olma hakkı tanıyan yasal bir düzenlemedir. Bu hakkın hukuk dilinde bir diğer adı da Şuf’a hakkıdır. Bir taşınmaz üzerinde önalım hakkı sahibi kişi taşınmazın üçüncü kişilere satışı halinde önalım hakkını kullanarak taşınmazı aynı bedelle satın alma hakkına sahiptir.

Üzerinde önalım hakkı bulunan bir taşınmazın satışından evvel, önalım hakkı sahibi kişiye noterden ihtar gönderilerek satıştan ve satış bedelinden haberdar edilmesi, önalım hakkını kullanmak istiyorsa harekete geçmesi için ihtar yapılması yasal bir gerekliliktir.

Önalım Hakkı Nasıl Kullanılır?

Önalım hakkı, hak sahibine taşınmazın satıldığı kişiye karşı dava yönelterek satış bedelini vermek ve taşınmazın mülkiyetini alma hakkı vermektedir.

Önalım hakkı yenilik doğrucu bir hak olup ileri sürülmesi ve kullanılması ancak dava yoluyla mümkündür. Önalım hakkını kullanmak isteyen hak sahibi kişi bu hakkını taşınmazı yeni satın alan kişiye yönelttiği dava dilekçesiyle kullanabilir. Önalım hakkına dair Şuf’a davası satışı öğrenmeden itibaren 3 ay en geç satış tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde açılmalıdır.

Görevli ve Yetkili Mahkemeler Hangileridir?

Şuf’a hakkı sahibi tarafından açılacak davada görevli mahkeme 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile belirlendiği üzere asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yerdeki adliyedeki mahkemedir.

Önalım Hakkı Yargıtay Kararı

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu:

“Önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını kısmen veya tamamen üçüncü bir kişiye satılması halinde diğer paydaşlara bu satılan payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapılmasıyla kullanılabilir hale gelir.

TMK’nın 733. maddesi gereğince yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi zorunludur.
Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirdiği tarihin üzerinden üç ay ve herhalde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. Bu süre hak düşürücü süre olup mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulması gerekir.

Paylı mülkiyet şeklinde tapuya kayıtlı bir taşınmazın paydaşlarından birinin payının tamamını ya da bir kısmını üçüncü bir şahsa satması halinde satıcı dışında kalan diğer paydaşların ayrı ayrı dava açmalarında kanuni bir engel yoktur. Bütün paydaşların birlikte dava açması da mümkündür.

 

Bu süreç kısaca önalım hakkının neyi ifade ettiğini belirtmekle birlikte bu durumda açılabilecek davalar ve açılacak davalarda dikkat edilmesi gerekli tüm diğer hususlar için iletişime geçebilirsiniz.

Leave a Reply

Whatsapp hattımız