HAKSIZ NEDENLERLE İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİ İÇİN İŞE İADE DAVASI
İş Sözleşmesi’nin Haksız Nedenle Feshi Nedir ?
Kural olarak işçinin kusuruna dayanmayan davranışları, işverene işçinin davranışlarına dayanarak sözleşmeyi feshetme hakkı vermemektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesinde yer alan düzenleme gereğince, 30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde, en az altı aylık kıdemi olan işçinin iş akdinin feshinde; işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanılmak zorundadır.
Geçerli Bir Sebep Olmaksızın İşten Çıkarılanlar İçin İşe İade Davası Açılır Mı ?
İş akdinin feshinin geçerli bir sebebe dayanmaması halinde ise 18. madde kapsamında kalan işçiler işe iade davası açabilirler.
Bu düzenleme iş güvencesi olarak adlandırılmaktadır.
İşe İade Davası Açabilmenin Şartları Nelerdir ?
İşe iade davası açılabilmesi için işçinin 6 aylık kıdeminin bulunması ve 30 ya da daha fazla işçi istihdam edilen bir iş yerinde çalışıyor olması gereklidir.
İşveren tarafından iş akdinin işçinin davranışları nedeni ile feshedilmesi halinde, koşulları uygun ise işçi tarafından açılacak işe iade davasında yukarıdaki kriterler nazara alınarak fesih kararı incelenecek, kriterlere uygunluğun tespit edilememesi halinde feshin geçersizliğine ve işe iadeye karar verilebilecektir.
İşe İade Kararı Sonrası Tazminatlarımı Alabilecek Miyim ?
İş Kanunu’nun 21.maddesinde “Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.” hükmüyle düzenlenen boşta geçen süre tazminatına feshin geçersizliği ile birlikte doğrudan hükmedilir.
Bu süreç kısaca işe iade davalarının anlatımı olmakla birlikte bu durumda açılabilecek davalar ve açılacak davalarda dikkat edilmesi gerekli tüm diğer hususlar için iletişime geçebilirsiniz