ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR ?
Anlaşmalı boşanma davası evlilik durumunu sonlandırmak isteyen eşlerin özgür iradeleriyle anlaşarak evlilik birliğini sonlandırmasıdır.
Anlaşmalı boşanma süreci, çekişmeli boşanmanın aksine tek duruşmada biter, boşanmanın en hızlı yoludur.
Peki Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir ?
Türk Medeni Kanununun 166. Maddesinde anlaşmalı boşanma davasının şartları sayılmıştır.
Anlaşmalı boşanma davası, en az 1 yıl süren evliliklerde, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin açtığı davayı kabul etmesi hâlinde söz konusu olur. Kanun, bu hallerde evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı, taraflar da boşanmada anlaşmışsa evliliğin sürdürülmesinin manasız olduğu kabul edilir. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz (TMK 166/3).
Anlaşmalı Boşanma Davasında Protokol Nasıl Hazırlanır ?
Anlaşmalı Boşanma Protokolündeki düzenlemeyi özellikle hayatın geri kalanını etkileyeceği için uzman Ankara Boşanma Avukatı tarafından yapılmalıdır.
Eşler, sözleşme hazırlanması ve dosya açma aşamasında vekille devam ettirmek istiyorsa vekaletname çıkarılacaktır. Boşanma için çıkarılacak vekaletnameler, noterce vesikalık resimli olarak düzenleme yapılır.
Eşlerin müşterek çocuğu varsa çocuğun hangi ebeveynde kalacağına karar verilmesi gerekir.
Anlaşmalı boşanma protokolü – dilekçesi ve sözleşme düzenlemesinde; nafaka, mal rejiminin tasfiyesi, tazminat, velayet konularında uzlaşmış ve mutabakata varılmış olunmalıdır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçilebilir mi, Ne zamana Kadar Vazgeçilebilir?
Anlaşmalı Boşanmadan Duruşma esnasında vazgeçilebileceği gibi karar kesinleşene kadar da irade ortaya konularak anlaşmalı boşanmadan vazgeçilebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasını Kim Açabilir ?
Eşler anlaşmalı boşanma protokolünde tüm hususlarda anlaşmaya vardıysalar bu aşamada davayı kimin açtığının bir önemi yoktur.
Anlaşmalı boşanmada hangi mahkeme görev alır?
Anlaşmalı boşanma dosyalarında aile mahkemeleri görevlidir. Aile mahkemesinin kurulmadığı yerlerde de asliye hukuk mahkemesi görevlidir. Asliye hukuk ve aile mahkemesi sıfatıyla görev alabilecektir.
Anlaşmalı boşanmada yetkili mahkeme hangisidir?
Boşanma davalarında yetkili mahkeme, her iki eşin dava açılma tarihinden geriye dönük olarak son 6 ay birlikte ikamet ettiği yerdir. Ancak eşlerin anlaşmalı boşanma davasında mutabık olduğu bir yer var ise davalarını o yer mahkemesinde de açarak boşanmalarını gerçekleştirebilecektir.
Anlaşmalı boşanmadan sonraki süreç, protokol maddeleri uygulanacak durumda olup anlaşmalı boşanmaya uymama halinde protokole uymayan taraf yaptırımlarla karşılaşacaktır. Örneğin taraflar anlaşmalı boşanmada nafaka miktarı hususunda anlaşmış; fakat eski eş bu miktarı ödemez ya da eksik öder ise eski eşe nafaka borcu nedeniyle icra takibi başlatabilecektir. Ya da anlaşmalı boşanmadan sonra manevi tazminat ödemesi için protokol maddesinde detaylı bir şekilde belirtilmiş, ödeme gününde hiçbir ödeme yapılmamış ise yine icra takibi başlatılabilir.