İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI 2023 E DEVLET ÜZERİNDEN NASIL DEĞİŞİKLİK YAPILIR ?

Mars Hukuk& Danışmanlık

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI 2023 E DEVLET ÜZERİNDEN NASIL DEĞİŞİKLİK YAPILIR ?

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI 2023 E DEVLET ÜZERİNDEN NASIL DEĞİŞİKLİK YAPILIR ?

 

İsim Değişikliği E Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır  ?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek. Peki kimler başvurabilir, şartları nelerdir ?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinde yayımladığı bilgilendirici yazısında 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda 17.10.2017 ve 06.12.2019 tarihlerinde yapılan düzenlemeler ile ad veya soyadında; yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanımından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen kişiler, yurtiçinde ilçe nüfus müdürlüğüne, yurtdışında ise dış temsilciliklerimize ya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde, il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine olanak sağlanacağını belirtmiştir. Örnek vermek gerekecek olursak İsmi Yasmin olan birisi Yasemin olarak değiştirebilecektir.

Örneklerle de açıklamak gerekirse;

– Ad ve soyadlarında noktalama işareti eksiliği, harf eksikliği ve düzeltme işareti eksikliği bulunanlar ve değiştirmek isteyenler, (Yasmin/ Yasemin, Memet/ Mehmet, Melhat/Melahat, Çığdem/Çiğdem, Alı/Ali, Nıhal /Nihal, Ulku/Ülkü, Adem/Âdem, Bilal/Bilâl, Kazım/Kâzım, Kamil/Kâmil, vb.)

– 2525 sayılı Soyadı Kanununda belirtilen umumi edeplere uygun olmayan ve gülünç ad veya soyadı olduğu değerlendirilenler, (Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, Top, Boynuz, Ördek vb.)

– Ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesini (Ayşe Gül/ Ayşegül) ya da bitişik şekilde yazılmış olan adların ayrı yazılmasını (Mehmetcan/Mehmet Can) talep edenler başvurmaları halinde il/ilçe idare kurulu kararı ile ad veya soyadları değiştirilebilmektedir.

Düzenleme sonradan Türk vatandaşı olan kişileri kapsamamaktadır. Sonradan Türk vatandaşı olup adını değiştiren kişiler kapsam dışında tutulmuştur. Sonradan Türk vatandaşı olan kişilerin ad ve soyad değişikliği için mahkeme kararı almaları gerekmektedir. e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.

 

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI 2023

Her kişinin bir adının olması toplumda düzenin sağlanması açısından önemlidir. Kişilerin isimlerini istedikleri zaman değiştirmesi toplumsal yaşamda birçok karışıklığa ve güvensizliğe neden olabilmektedir.

Dolayısıyla isim değişikliği davası benimsenmiş, kişi ile adı arasında bulunan sıkı bağ nedeni ile haklı sebeplere dayanılarak değiştirilmesine imkan tanınmıştır.

4271 sayılı kanunun 27. Maddesinde İsim Değişikliği Davasından bahsedilmiştir. Buna göre Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.

Hakim haklı sebepleri belirlerken ‘adın gülünç, çirkin, iğrenç veya ahlaka aykırı bir anlam taşıması, ‘adın elverişsizliği veya telaffuzunun güç olması, aynı adın birden fazla kişi tarafından kullanılması nedeni ile başkaları ile karışıklığa neden olması, din ve uyruk değiştirme, kişinin başka bir ad ile tanınması, adın kişinin ilerlemesine veya ticari faaliyetlerine engel olması, aileden birisinin ağır bir suç işlemesi, kullanılması yasak öz ad veya soyadların kullanılıyor olması’ gibi nedenleri göz önünde bulundurmalıdır.

İsim Değişikliği Davasında Usul

İsim değişikliği davası ancak haklı sebebi olan isim sahibi tarafından açılabilir.

Söz konusu davada dava Nüfus Müdürlüğüne karşı açılır.

İsim Değişikliği Davası‘nda adını haklı nedenlere dayanarak değiştirmek isteyen kişi bu haklı nedenleri ispat etmek zorundadır. Davacı bu hususta tanık gösterebileceği gibi başka bir isimle tanındığını ispatlayacak her türlü delili mahkemeye sunabilir. Örneğin Nüfus kaydında yer alan isim ile iş arkadaşları ve sosyal çevresi tarafından bilinen ismi farklı olan kişi sosyal medya hesapları yada tanık beyanları ile bu hususları ispatlayabilir.

İsim değişikliği davasında haklı nedenleri olan isim sahibi istediği zaman davayı açabilir.

4271 sayılı Medeni Kanunun 27’nci maddesi gereği adın değiştirilmesine karar verilmesi halinde söz konusu karar ulusal ve yerel gazetelerde  ilan olunur. Böylelikle Üçüncü kişiler açısından hüküm doğurur.

İsim Değişikliği Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

İsmin değiştirilmesi istemi, 6100 sayılı HMK madde 382’ de çekişmesiz yargı işi olarak düzenlenmiştir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 36’ da, ad ve soyad değişikliklerine ilişkin davaların asliye hukuk mahkemesinde görüleceği belirlenmiştir.

İsim Değişikliği Davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Yetkili mahkeme ise davacının yerleşim yeri mahkemesidir. Buna göre adının değiştirilmesini isteyen kişi ikametgâhının olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesine dava açılabilecektir.

Leave a Reply

Whatsapp hattımız