Evlat Edinme
Küçüklerin Evlat Edinilmesi
Türk Medeni Kanunu’nun 305. maddesi ile bir küçüğün evlat edinilmesi evlat edinen tarafından en az bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlanmıştır. Bu koşul evlat edinme işlemi gerçekleşmesi öncesi tarafların birbirlerini tanımaları amacına hizmet etmektedir. İkinci koşul olan küçüğün yararı evlat edinme işleminin en önemli ve « olmazsa olmaz » koşuludur. Evlat edinilen evlat edinenden en az on sekiz yaş küçük olmalıdır. Evlat edinilen küçük ayırt etme gücüne sahipse rızası olmadan evlat edinilemez. Evlat edinilecek olan küçük vesayet altındaysa vesayet dairesinin izni gereklidir. Evlat edinme işleminin gerçekleşebilmesi için eğer varsa ananın ve babanın rızası zorunludur.
4721 sayılı kanun ile evlat edinmek isteyen kişinin altsoyu bulunmaması zorunluluğu kaldırılmıştır ancak evlat edinmenin evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı şekilde zedelenmemesi koşulu getirilmiştir. Altsoy bulunması durumunda bu kişilerin de dava sürecinde görüşlerine yer verilmesinde karar kılınmıştır.
Evlat edinilen evlat edinenin mirasçısı olur ve evlat edinenin soyadını alır; ayrıca, evlat edinen isterse evlat edinilene yeni bir isim verebilir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına evlat edinen eşlerin ismi yazılır.
Ergin ve Kısıtlıların Evlat Edinilmesi
Eğer ergin veya kısıtlı bir bireyin evlatlık olması söz konusuya, evlat edinenin soyunun açık muvafakati gereklidir. Bunun nedeni evlat edinilenin evlat edinenin varisi konumuna gelmesi sonucunda mirasın bölüşümünde doğacak değişiklikten diğer varislerin onayının alınması gerekliliğidir. Reşit olmayan bireylere sağlanması gereken bakım bir yıl iken, ergin bireylerde bu süre 5 yıla çıkarılmıştır. Bunun nedeni tarafların birbirlerini reşitken tanıdıkları için, aile ortamına alışacaklarından emin olmalarının sağlanmasıdır. Bu bakımın gerçekleşmesi için hukuki bir karara ihtiyaç duyulmamaktadır. Beş yıllık bakımın yapıldığının kanıtlanması ise tanıklar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bedensel veya zihinsel engeli sebebiyle yardıma muhtaç olmak alternatif koşullardan bir tanesidir. Eğer evlat edinilecek kişi evli ise eşinin de rızası gereklidir.
Erginlerin ve kısıtlıların evlat edinilmesinde küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır. Ergin olan evlatlık eğer isterse evlat edinenin soyadını alabilir.
Evlatlık ilişkisinin kaldırılması da aynı şekilde 4721 sayılı kanunla ele alınmıştır ve evlat edinilenin menfaati en önem verilen husus olmuştur. Evlatlık ilişkisinin kaldırılması evlat edinileni zararlı bir konuma düşürecekse, mahkeme ilişkinin kaldırılmasını onaylamayacaktır. Ayrıca, evlatlık ilişkisinin kaldırılması için, kaldırılma nedeninin bilinmesiyle beraber bir yıl içinde mahkemeye başvurulması gerekir. Aksi takdirde ilişki kaldırılmaz.