Marka Tescilinin Önemi ve Tescilin Sağladığı Korumalar
Markanın Tescil Ettirilmesindeki Amaç Nedir?
Markanın tescil ettirilmesindeki en temel amaç; sadece başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemekten öte, haksız kazanç sağlıyor iddiası ile sizin önlenmenizin de önüne geçmektir. Zira; bu durumda, elinde varlığından hiç haberdar dahi olmadığınız fakat sizin markanızla ayırt edilemeyecek kadar benzer tescilli bir markası bulunan bir kişi ya da işletme, size karşı yaptırımlar uygulatabilir ve sizi dava yoluyla engelleyebilir.
Marka Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?
Marka tescili başvurusu, Türk Patent Enstitüsü’ne fiziki evrak aracılığı ile ya da E-Devlet üzerinden online başvuru ile yapılmaktadır. Marka tescil başvurusunda bulunmak için, marka sahibinin tacir olması ve ticari işletmesinin bulunması gereklidir. Gerçek kişiler ve şahıs firmaları da marka tescil başvurusunda bulunabilirler.
Marka tescil belgesi, Türk Patent Enstitüsü’nün incelemelerin, idari sürecin sonunda başvuru sahibine verilmektedir. Bu süreç; tescil başvurusu, başvurunun Türk Patent Ensitüsü (TPE) tarafından sınıflandırılması, incelemeye konu olması, başvurunun resmî gazetede yayınlanması, varsa başvuruya itirazların yapılması, itirazların incelenmesi, marka tescil belgelerinin verilmesi ya da reddedilmesi aşamalarını içermekle beraber yaklaşık 7 ila 9 ay içinde sonuçlanmaktadır.
Marka Tescili Hangi Konularda Koruma Sağlamaktadır?
Marka tescilinin sağladığı koruma, marka tescil başvurusu tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre her 10 yılın sonunda, 10’ar yıllık süreler ile tekrar uzatılabilir. 10 yıllık koruma süresinin bitiminde 6 ay içinde yenilenmeyen marka tescilleri hükümsüz sayılmaktadır. Marka tescil yenilenme işlemlerinin yapılaması, ücretinin ödenmesi, 10 yıllık koruma süresinin sonunda 6 ay içinde yapılmalıdır.
Eğer koruma süresinin bitiminden 6 ay sonra tekrar başvuru yapılmaz ise yenilenme süresinin aşımından 6 ay içinde de ek ödeme ile yenileme yapılabilir. Marka tescil belgesine sahip olabilmek için markanın kullanımda olması şart değildir. Ancak burada bir ayrıntı bulunmaktadır. Marka tescil belgesi aldıktan sonra 5 yıl içinde kullanılmayan markaların tescil belgeleri iptal edilir.
Marka koruması, ürün ya da hizmetlerinde marka kullanan gerçek marka sahiplerini koruyan bir sistemdir. Bir markanın gerçek sahibi, söz konusu markayı ilk kez düşünen, bir ürün ya da hizmette kullanan ve kullanımına devam eden kişidir. Bir başka kişi tarafından düşünülmüş, uygulanmış bir markanın, bir diğer kişi adına tescili iyi niyet kurallarına aykırı bir davranıştır.
Tescilli markanın tescilsiz markaya oranla büyük avantajları vardır. Başvuru aşamasında, TPE tarafından incelenen, uygun görüldüğü taktirde yayınlanan ve üçüncü kişilerin görüşlerine ve itirazlarına açılan bir marka, hem resmi kurumların hem toplumun denetiminden geçmiş olmasının verdiği güvenle daha sağlam temellere sahip olur. Artık hiçbir risk taşımamasının yanı sıra, elinde resmi kurum tarafından verilmiş bir kanıtı vardır.