Yürütmeyi Durdurma Davası

Mars Hukuk & Danışmanlık

Yürütmeyi Durdurma Davası

Yürütmeyi Durdurma Davası

Yürütmeyi durdurma davası, açılan iptal davası sonuçlanana kadar idari işlemden dolayı telafisi olmayan sonuçlar ortaya çıkmaması adına işlemin geçici olarak durdurulması anlamına gelmektedir. Böylelikle bu idare işlemden doğan zarar mahkeme bir karar verene kadar ortadan kalkmış olacaktır Eğer mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verirse idari işlem ortadan kalkar ve eski duruma geri dönülür. Örneğin belediye tarafından bir binayla ilgili yıkım kararı alındıktan sonra yürütmenin durdurulması kararı alınırsa belediye artık bu yıkımı gerçekleştiremeyecektir veya bir memurun görev yeri değişmesi işlemine karşı aldığı yürütmeyi durdurma kararı sonrasında eski görev yerine dönecektir.                    

Yürütmeyi Durdurma Kararı Hangi Durumlarda Verilir?

Yürütmeyi durdurma kararının mahkemece verilebilmesi için idari işlemin açık bir şekilde hukuka aykırı olması ve bu işlemin uygulanması halinde sonradan telafi etmesi zor olan bir zarar meydana gelecek olmalıdır.

Yürütmeyi durdurma kararı kural olarak idarenin savunması alındıktan sonra verilir. Ancak bazı gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda(Uygulanmakla etkisi tükenen işlemler) mahkeme savunma almaksızın yürütmeyi durdurma verir. Ancak bu karar idarenin savunması alınana kadar geçerlidir. Davalı idarenin savunması alındıktan sonra yeniden karar verilmesi gerekmektedir.   

İptal Davası ve Yürütmeyi Durdurma Arasındaki İlişki Nedir?

İptal davası açılmadan yürütmenin durdurulması kararı alınmasının imkanı yoktur. Yürütmeyi durdurma işlemini, iptal davasına konu işleme karşı geçici bir koruma tedbiri olarak düşünmek gerekir.

Yürütmenin Durdurulması Kararına İtiraz Nasıl Olur?

Yürütmenin durdurulması kararına karşı kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmelidir. İtirazı inceleyen Mahkemenin de kararını 7 gün içinde vermesi gerekmektedir. Bu karar kesin olup tekrar itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Whatsapp hattımız