Aile Hukuku
Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır.
Bu hukuk disiplini, “evlilik hukuku” olarak tanımlanabilir. Nişanlanma, evlilik, boşanma ve çocuk velayetleri gibi tüm alanlarda meydana gelebilecek anlaşmazlıklar ve aile sorunlarını ele almaktadır. Eşlerin birbiri ile olan uzaklıkları ya da çocuk ve kadın hakları da aile hukuku kapsamında koruma altına alınmaktadır. Vesayet konularının yanı sıra hüküm verme yetkisi de bulunmaktadır.
Aile ile alakalı hukuki konular ile ilgilenen aile hukuku, medeni hukuk kapsamı içinde yer almaktadır. Aile hukukunun ana konuları; nişanlanma, evlenme koşulları, aile konutu, boşanma koşulları, velayet, vesayet, soy bağının kurulması, evlat edinme, nafaka hakkı, iştirak nafakası, yardım nafakası, maddi ve manevi tazminat davaları gibi konuları içermektedir. Çocuk hakları ve kadın hakları her ne kadar başlı başına hukuk terimleri olsa da, aile hukukunu da yakından ilgilendirmektedir. Bu disiplin, evlilikte her iki tarafı da koruyan, en önemli hukuk dallarından biridir. Aile içinde meydana gelen sorunların hukuksal açıdan çözülmesi için devreye giren bir sistemdir. Medeni Hukuk kapsamında ele alınan bu problemler, aile hukuku tarafından çözülmektedir.
Türk Medeni kanunu ile düzenlenmiş olan yasal hükümler, bu hukuk türünün temelini oluşturmaktadır. Aile hukuku, bir aile içinde yaşayan kişilerin başta güvenli yaşama olmak üzere tüm haklarını koruyan ve mağduriyeti engelleyen bir alandır. Huzur ortamı ve güvenlik sağlayan bu disiplin, Türk toplumu için oldukça önem teşkil eder.
Diğer Alanlar