Tüketicinin onayını almadan ticari elektronik ileti gönderen hizmet sağlayıcılar ve aracı hizmet sağlayıcılar, bin Türk Lirası’ndan 50 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir…
Tarihten bugüne ticaret, iletişimin gelişmesiyle birlikte çeşitli evrelerden geçerek ilerledi. Matbaanın bulunup aktif olarak kullanılması, ulaşım araçlarının yaygınlaşması ve son olarak internetin gelişmesiyle ticaret evrimleşti. Son yıllarda Türkiye’de de e-ticaret hacminin artışı, başta organize perakende olmak üzere muhtelif sektörlerde yapısal olarak hissedilebilir bir duruma geldi. Gelişmekte olan piyasalar arasında e-ticaret potansiyeli en yüksek dokuzuncu ülke olan Türkiye için elektronik ticaretin mevzuat açısından da düzenlenmesi ve alt kırımları olan tüketiciler, veri koruma, mesafeli satışlar, e-imza, e-fatura, ödeme ve elektronik para kuruluşlar hakkında mevzuatın oluşturulması ve gelişmesi büyük önem arz ediyor.
Bu kapsamda, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları düzenlemek üzere hazırlanan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 1 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
6563 sayılı kanun, özellikle ticari elektronik iletilerin gönderilme koşullarında önemli düzenlemeler içeriyor.
Mesaj bombardımanına kanun ve ceza bariyeri
Kanunun yürürlüğe girmesiyle ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebiliyor. Söz konusu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabiliyor. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler içinse ayrıca onay alınmasına gerek yok. Kanunun 12’nci maddesinde belirlenen cezai hükümler uyarınca, bu madde hükmüne aykırı hareket eden hizmet sağlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk Lirası’ndan 5 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası veriliyor.